Provocatief coachen

Ja, ik kan het wél!!

provocatief-coachen-300x212.jpgProvocatieve coaching is een uitdagende, liefdevolle en onorthodoxe manier van coachen ofwel een revolutionaire cocktail van humor, warmte, uitdaging en verassing. Een frisse wind in het coachen! Het woord provocatie wekt bij sommige mensen direct weerstand op. En dat is ook precies de bedoeling van provocatief coachen. Door de coachee uit te dagen zal de provocatieve coach protest opwekken.

Vanuit protest ontstaat beweging, kracht, creativiteit en autonomie. Hierdoor gaan mensen zelf hun problemen oplossen. En als coaches streven we er immers naar de coachee te faciliteren in het vergroten van zijn zelflerende en zelfreddende vermogen. De provocatieve coach doet er dus alles aan om protest en daarmee de creatieve energie van de coachee op te wekken. Zij doet vooral dat wat de cliënt niet verwacht. Verrassing en verwarring schept ruimte voor vernieuwing.

De provocatieve coach vat de koe bij de horens, trekt de ezel aan zijn staart en werkt als een rode lap op een stier. Dit klinkt allemaal redelijk heftig en serieus en dat mag. De provocatieve coach ziet alles vaak juist luchtig in en is zeer humorvol en fantasierijk. De coachee kijkt in een (zeer) confronterende lachspiegel. Ineens roept men dat men (de coachee) wèl de moeite waard is, dat men het wèl kan en dat men het nu verdorrie écht gaat doen. Is dit een droom? … dit is provocatief coachen.